Wat als je vaker ‘nee’ zou zeggen?

balans assertiviteit grenzen

Er wordt je iets gevraagd. Terwijl je de vraag laat binnenkomen, merk je dat je direct al ‘ja, natuurlijk!’ hebt geantwoord. Als automatische reactie heb je wel ‘ja’ gezegd, terwijl je toch liever ‘nee’ had gezegd.

Altijd maar ‘ja’ zeggen kan duiden op een rol van de Pleaser; iemand die het anderen altijd naar hun zin wil maken. De oorsprong en instandhouding hiervan begint vaak al in de kinderjaren. Als een kind zich aanpast en een ander uitvoerig helpt wordt dit geprezen, waardoor dit uiteindelijk iemands tweede natuur kan worden. Het aanpassen kent namelijk ook veel kwaliteiten. Zo gaat dit gepaard met gastvrijheid, zorgzaam en gemakkelijk in de omgang zijn.

Het probleem zit hem echter in het feit dat een Pleaser zichzelf op de tweede plek zet en hierbij zijn eigen grenzen kan overschrijden. De pijn van afwijzing en teleurstelling wordt vermeden door het negeren van eigen behoeften. Dit slurpt energie en zorgt voor een slechte verbinding met jezelf en jouw eigen doelen.

Gelukkig is de Pleaser slechts één aspect van jou, maar ben jij veel meer dan dat. Zou je niet energieker in het leven staan als je jezelf mocht zijn? De ander kunnen helpen en bijstaan, terwijl je tegelijkertijd je eigen grenzen bewaakt kan namelijk samengaan.

Deze 5 stappen helpen je om trouw te blijven aan jezelf:

Dit in de praktijk brengen kan daarentegen nog spannend zijn, want waar begin je?

1. Visualiseer: neem een situatie waar je nee had willen zeggen en toch ja hebt gezegd.
Sluit je ogen: neem de situatie, de ruimte, de geuren en geluiden waar, met wie was je, wat werd jou gevraagd. Zie het voor je.

2. Terug naar je eerste gevoel: waarschijnlijk ontstond er een schrikreactie: ‘Iemand vraagt iets waar ik ‘nee’ op wil antwoorden.’ Ga terug naar je gevoel bij de reden om ‘nee’ te zeggen. Wat wilde je niet en waarom?

3. En toch zei je ‘ja’. Wat is je grootste vrees?
Probeer te ontdekken welke situatie en welk gevoel je wilde vermijden door met ‘ja’ te antwoorden. Wellicht voel je een plek in je lichaam waar dit gevoel tot uiting komt.

4. Kalmeer die plek door er met liefdevolle aandacht bij te zijn en ruimte naar die plek te ademen.

5. Heroverweeg de situatie: bedenk hoe je de volgende keer wil reageren. Wat is het signaal waar je op kunt letten in je lijf?

Een time-out om goed te voelen wat je werkelijk wel of niet wilt kan je helpen bij het maken van een juiste keuze.

Het inzetten van een time-out in een situatie die direct om een antwoord vraagt kan een uitdaging zijn. Onder begeleiding kan hierin getraind worden, waardoor dit steeds makkelijker zal worden. 

Ook kan de begeleiding van een coach je helpen de onderliggende mechanismen van je gedrag, Pleaser of een andere rol, te duiden. Hierdoor kun je er van een afstand naar kijken en in de toekomst keuzes maken die trouw zijn aan jezelf en jouw behoeften.

Neem contact op voor een gratis oriëntatiegesprek om jouw vragen te bespreken via www.bloeiing.nl/contact/

Vond je dit artikel interessant? Deel het met vrienden en familie ; )